Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας (I.E.C.S) & Μονάδες Ανάκτησης Θερμότητας

Το Σύστημα Ελέγχου Ενέργειας (Intelligent Energy Control System) της Natgraph και οι Μονάδες Ανάκτησης Θερμότητας (Heat Exchanger Units) ειώνουν δραματικά το λειτουργικό κόστος των στεγνωτηρίων αέρος για εκτυπώσεις με μελάνια διαλύτη. Αυτό επιτυγχάνεται με τη χρήση της ελάχιστης απαιτούμενης ηλεκτρικής ενέργειας για τη διατήρηση της κατάλληλης θερμοκρασίας στεγνώματος (μόνο όταν χρειάζεται) και με την ανάκτηση του 60% της ενέργειας που χάνεται κατά τη διαδικασία της απομάκρυνσης των διαλυτών/ατμών των μελανιών.

To I.E.C.S είναι ένα νέο, μοναδικό και επαναστατικό σύστημα που μπορεί να προστεθεί ως προαιρετικός εξοπλισμός εξοικονόμησης ενέργειας στα νέα στεγνωτήρια Air Force της Natgraph.

Δοκιμές σε επιλεγμένους πελάτες της Natgraph έδειξαν πως, σε κανονική λειτουργία, ένα στεγνωτήριο με ιμάντα μεταφοράς στεγνώνει εκτυπώσεις σε ποσοστό 45 με 65% του συνολικού χρόνου λειτουργίας του. Η διαπίστωση αυτή οδήγησε στην ανάπτυξη ενός συστήματος ελέγχου που θέτει το στεγνωτήριο σε κατάσταση stand-by (αναμονής) με ελάχιστη κατανάλωση ρεύματος, ενώ διατηρεί ένα ελεγχόμενο περιβάλλον λειτουργίας για την επανακίνηση της παραγωγής όταν χρειαστεί.

Το σύστημα I.E.C.S χρησιμοποιεί έναν αισθητήρα υλικού ή σήμα από την εκτυπωτική μηχανή για να ξεκινήσει αυτόματα τον έλεγχο λειτουργίας του στεγνωτηρίου. Όταν δεν εντοπίζεται υλικό για ένα προκαθορισμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 90 δευτερόλεπτα) το στεγνωτήριο τίθεται σε κατάσταση stand-by και ενεργοποιούνται οι ρυθμίσεις εξοικονόμησης ενέργειας της μηχανής.

Χαρακτηριστικά:

 • Εξοικονόμηση ενέργειας έως 40 - 45%
 • Πλήρως αυτόματο σύστημα, χωρίς παρέμβαση του χειριστή
 • Η οθόνη του συστήματος PLC δείχνει την κατάσταση αναμονής/τους χρόνους κανονικής λειτουργίας
 • Ενεργοποίηση συστήματος μέσω αισθητήρα υλικού ή σήματος εκτυπωτικής μηχανής
 • Λειτουργία με παροχή αέρα, θερμικά κλείστρα
 • Ηλεκτροκίνητος αποσβεστήρας εξάτμισης

Μονάδες Ανάκτησης Θερμότητας

Οι Μονάδες Ανάκτησης Θερμότητας σχεδιάστηκαν για τη μείωση του λειτουργικού κόστους του στεγνώματος εκτυπώσεων μεταξοτυπίας μέσω της επανάχρησης της ενέργειας που αποβάλλεται στην ατμόσφαιρα.Οι μονάδες αυτές έχουν πυρήνα από αλουμίνιο (έως 250oC) ή ανοξείδωτο χάλυβα (250oC+), που μεταφέρει τη θερμότητα από τον (μολυσμένο) αέρα που αποβάλλεται πίσω στο στεγνωτήριο.

Κάθε στεγνωτήριο αέρα της Natgraph που διαχειρίζεται βλαβερούς διαλύτες είναι συμβατό με το Ευρωπαϊκό Πρότυπο Ασφάλειας EN 1539:2009 και επομένως σχεδιασμένο να αποβάλλει ένα ελάχιστο ποσοστό του ανακυκλωμένου αέρα στην ατμόσφαιρα, ούτως ώστε η συγκέντρωση διαλυτών στο εσωτερικό του να παραμένει κάτω από το επιτρεπόμενο όριο ανάφλεξης (LEL). Για το λόγο αυτό το 75% του λειτουργικού κόστους ενός στεγνωτηρίου αέρα αφορά σε ενέργεια που χάνεται με τη μορφή θερμότητας που αποβάλλει το σύστημα.

Το ποσοστό ανάκτησης ενέργειας μιας Μονάδας Ανάκτησης Θερμότητας μπορεί να φτάσει το 60% των αποβαλλόμενων αερίων κι έτσι, με την εγκατάσταση αυτών των μονάδων (διαθέσιμων σε 3 μεγέθη ανάλογα με τα χαρακτηριστικά του στεγνωτηρίου), το λειτουργικό κόστος ενός στεγνωτηρίου αέρα μπορεί να μειωθεί έως και 25%.

Σε 3 εκδόσεις, ως αυτοστήρικτες μονάδες (συνδεδεμένες απευθείας στο πίσω μέρος του στεγνωτηρίου), μονταρισμένες σε βάση (πάνω από το στεγνωτήριο) ή ενσωματωμένες σε αγωγό, οι μονάδες αυτές είναι πλήρως μονωμένες και διαθέτουν πόρτα για πρόσβαση στον πυρήνα, ώστε να μπορεί να καθαρίζεται ή να αλλάζεται όποτε χρειαστεί.

Χαρακτηριστικά:

 • Ανάκτηση έως και 60% της ενέργειας που αποβάλλεται
 • Πλήρης μόνωση
 • Με πόρτα για πρόσβαση στον πυρήνα
 • Σε 3 μεγέθη (ανάλογα με τον όγκο αποβαλλόμενων αερίων)
 • Αυτοστήρικτες, σε βάση ή ενσωματωμένες σε αγωγό
 • Επιλογή πυρήνα αλουμινίου ή ανοξείδωτου χάλυβα
GRAPHCOM

GRAPHCOM ΛΥΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΕΠΕ
Αργοστολίου 11 & Λογοθετίδη,
173 42 Άγιος Δημήτριος Αττική
ΑΦΜ: 999998032 - ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ: 008507701000
Τηλ./Fax: 210.98 23 800
e-mail: info@graphcom.gr
www.graphcom.gr

GRAPHCOM.RS
Savska 19, ulaz II
Beograd - Serbia
Tel.: (+381) 11-3617977, 3621659
Fax: (+381) 11-2645602
E: office-rs@graphcom.rs

GRAPHCOM.AL
Rruga "Sadik Petrela", Nr. 2
Tirana - Albania
T/F: (+355) 44504690
E: office-al@graphcom.al

GRAPHCOM.BG
T/F: (+30) 210 9823800
E: office-bg@graphcom.bg

    info@graphcom.gr


Copyright © 2014 GRAPHCOM