Η έκρηξη στη χρήση του πολυεστέρα στις αγορές της μόδας και του αθλητικού ρούχου


Γιατί οι επαγγελματίες του υφάσματος σήμερα επενδύουν στην εκτύπωση dye-sublimation


Η έκρηξη της βιομηχανίας αθλητικού ενδύματος
 

Εάν ένας επαγγελματίας εκτυπωτής στο χώρο του υφάσματος είχε να διαλέξει έναν μόνο τύπο υφάσματος στον οποίο να επικεντρωθεί, αυτός θα ήταν αναμφισβήτητα το πολυεστερικό. Είναι σαφώς το πιο δημοφιλές ύφασμα παγκοσμίως˙ και ανάμεσα στους πολλούς τομείς της αγοράς του πολυεστέρα, αυτός με τη μεγαλύτερη δυναμική στις μέρες μας είναι το αθλητικό ρούχο και τα ρούχα τύπου athleisure. Τα ομαδικά αθλήματα μάλιστα είναι ιδανικά για την ψηφιακή εκτύπωση, καθώς απαιτούν μικρές παραγωγές και μεγάλο βαθμό προσωποποίησης.

Η άνθιση της τάσης του fitness έχει οδηγήσει σε μια σταθερή άνοδο της συμμετοχής σε αθλήματα και δραστηριότητες, ειδικά των γυναικών. Η παγκόσμια αγορά του sportswear αναμένεται να αγγίξει τα 279 δις* δολάρια, έχοντας σημειώσει μέση άνοδο 4,16% τα τελευταία πέντε χρόνια.

Η τάση αυτή δεν αφορά αυστηρά το χώρο του αθλητισμού. Στις μέρες μας, τα όρια μεταξύ sportswear και μόδας δεν είναι σαφώς καθορισμένα καθώς οι γκαρνταρόμπες μας είναι γεμάτες από casual, άνετα υφάσματα και ρούχα που μπορούν να φορεθούν το ίδιο εύκολα στο σπίτι και στον διάδρομο γυμναστικής όσο και στο σούπερ μάρκετ και το καφέ της γειτονιάς.


Πώς η τεχνολογία του πολυεστερικού υφάσματος έγινε κυρίαρχη
 

1. Βελτίωση στην απομάκρυνση της υγρασίας

Αποτελεί έκπληξη το πώς ο πολυεστέρας έφτασε να κυριαρχεί στην αγορά του sports-activewear δεδομένης της εγγενώς υδροφοβικής φύσης του, που σημαίνει πως δεν μπορεί να απομακρύνει εύκολα την υγρασία και τον ιδρώτα από το δέρμα ώστε να κρατήσει δροσερό και άνετο το άτομο που τον φοράει. Το μειονέκτημα αυτό αποτελεί το λόγο που συχνά στο παρελθόν αναμειγνύονταν με βαμβάκι, κάτι που συμβαίνει ακόμα κάποιες φορές. Ωστόσο  οι ίνες του πολυεστέρα μπορούν πλέον να κατασκευάζονται με μια συγκεκριμένη διατομή που ενισχύει την απόδοσή του στην απομάκρυνση της υγρασίας – αυτό, σε συνδυασμό με την ευκολία στην επεξεργασία και την συντήρηση του ρούχου αναδεικνύουν τον πολυεστέρα σε καθαρό νικητή. Εάν μάλιστα υπολογίσουμε και το πλεονέκτημα της χαμηλής τιμής, δεν υπάρχει ανταγωνισμός.

Η τάση αυτή είναι εμφανής όχι μόνο στην αθλητική ένδυση αλλά και στη μόδα. Το 2000 ο πολυεστέρας και το βαμβάκι μοιράζονταν περίπου τα ίδια ποσοστά στην παγκόσμια κατανάλωση υφάσματος. Πλέον, καταναλώνεται σχεδόν διπλάσια ποσότητα πολυεστέρα σε σχέση με τον φυσικό ανταγωνιστή του. Και οι δύο ύλες συγκεντρώνουν κριτικές ως προς το περιβαλλοντικό τους αντίκτυπο, ωστόσο μια αναπτυσσόμενη αγορά παραγωγής πολυεστερικών ινών από ανακυκλώσιμες πηγές όπως PET φιάλες αναψυκτικών δείχνουν το δρόμο προς μια πιο βιώσιμη διαχείριση.


2. Ζήτηση για εξατομικευμένα προϊόντα
 

Η ψηφιακή εκτύπωση πολυεστέρα αποτελεί ένα σημαντικό κομμάτι της ψηφιακής «έκρηξης» τα τελευταία 10-15 χρόνια. Μάλιστα, ακόμα και σήμερα σχεδόν τα μισά από τα 3 δις τ.μ. ψηφιακής εκτύπωσης παράγονται με dye-sublimation μελάνια, σχεδόν εξ’ ολοκλήρου μέσω θερμομεταφοράς. Οι εκτυπωτές για την αγορά αυτή σχεδιάζονται είτε για απευθείας εκτύπωση σε ύφασμα είτε για θερμομεταφορά, όχι όμως και για τα δύο ταυτόχρονα και λίγες εταιρίες, μεταξύ αυτών και η ΗΡ, προσφέρουν την ευελιξία του συνδυασμού των δύο μεθόδων.

Η ψηφιακή τάση καθ’ αυτή έχει ενισχυθεί από την αυξανόμενη ζήτηση για εξατομικευμένα προϊόντα – μια ζήτηση που ικανοποιούν οι λιανέμποροι του διαδικτύου, προσφέροντας υφάσματα και ρούχα που τυπώνονται on demand με την παραγγελία. Κατ΄ επέκταση, δεν θα έπρεπε να παραλείψουμε την επιρροή των αλυσίδων fast-fashion που επιβάλλουν γρήγορους χρόνους παράδοσης και συχνές αλλαγές σχεδίων και συλλογών.

Οι πολλαπλές χρήσεις του πολυεστέρα αποτελούν καλό νέο για τους εκτυπωτές. Εάν μπορούν να τυπώνουν υφάσματα για αθλητική ένδυση ή μόδα, έχουν επίσης τη γνώση και τα τεχνικά μέσα να ανακαλύψουν άλλες ‘on-demand’ αγορές όπως το soft signage, η εκτύπωση ταπετσαρίας, τα γραφικά για event και μια απεριόριστη γκάμα διαφημιστικών προϊόντων που βασίζονται στην εκτύπωση σε πολυεστερικές επιστρώσεις.


3. Ευκολία στην εκτύπωση

Όπως έχουμε επισημάνει, μεταξύ των διαφορετικών διαθέσιμων μεθόδων εκτύπωσης σε ύφασμα η εκτύπωση θερμομεταφοράς είναι η πιο δημοφιλής, χάρις στην ευκολία που προσφέρει της εκτύπωσης σε ρολό χαρτιού και μεταφοράς στο ύφασμα με τη βοήθεια καλάνδρας ή πρέσσας. Δεν απαιτούνται άλλες διαδικασίες προεκτύπωσης ή μετεκτύπωσης. Μόλις τυπωθεί, το ύφασμα είναι έτοιμο να σταλεί για φινίρισμα ή χρήση.

Παρατηρώντας τα από κοντά, ακόμα και τα πιο φίνα υφάσματα έχουν μια τραχιά επιφάνεια σε σύγκριση με την επιφάνεια του χαρτιού θερμομεταφοράς με την ειδική επίστρωση. Όταν το μελάνι εφαρμόζεται απευθείας στο ύφασμα, τείνει να διαχέεται μέσα στους πόρους του υφάσματος με αποτέλεσμα να μειώνεται η χρωματική ένταση, ενώ τα περιγράμματα της εικόνας-μοτίβου γίνονται λιγότερο κοφτά. Για το λόγο αυτό, για απευθείας εκτύπωση με μελάνια dye-sublimation ή disperse-dye, επιλέγονται υφάσματα προ-επιστρωμένα που αποτρέπουν την διάχυση των χρωμάτων. Στη συνέχεια, μετά την εκτύπωση, το ύφασμα πρέπει να πλυθεί ώστε να απομακρυνθούν τα χημικά της προ-επίστρωσης και τυχόν χρωστικές που δεν έχουν σταθεροποιηθεί. Για το λόγο αυτό η μέθοδος της απευθείας εκτύπωσης σε ύφασμα χρησιμοποιείται γενικά από κλωστουφαντουργικές εταιρίες που διαθέτουν τον απαραίτητο εξοπλισμό, ενώ τα μελάνια disperse περιορίζονται συνήθως σε παραγωγή γραφικών soft-signage.

Η εκτύπωση θερμομεταφοράς από την άλλη πλευρά επιτυγχάνει λαμπερά χρώματα και εικόνες υψηλής ευκρίνειας ακολουθώντας μια απλή και εύκολη διαδικασία που είναι ελκυστική τόσο σε έμπειρους επαγγελματίες όσο και σε νεοεισερχόμενους στο χώρο. Αυτό δεν σημαίνει πως η εκτύπωση θερμομεταφοράς δεν μπορεί να έχει προβλήματα. Η ψηφιακή εκτύπωση απαιτεί μια αρμονική ισορροπία μεταξύ των βασικών στοιχείων της – εξοπλισμός, software, μελάνια και χαρτί θερμομεταφοράς. Η ποιότητα εκτύπωσης αποτελεί τη βασική προτεραιότητα για τον εκτυπωτή και τους πελάτες του και όταν παρουσιάζονται αστοχίες, ο λόγος δεν είναι πάντα προφανής.

Πολλοί άπειροι εκτυπωτές, όταν αντιμετωπίζουν ένα δύσκολο πρόβλημα στην ποιότητα, βρίσκονται ανάμεσα στους προμηθευτές του εξοπλισμού και των μελανιών που ρίχνουν το φταίξιμο ο ένας στο άλλο. Ο επαγγελματίας θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικός στην επιλογή των διαφορετικών στοιχείων από διαφορετικούς προμηθευτές-ανταγωνιστές μεταξύ τους, ειδικά όταν η επιλογή του βασίζεται κατά κύριο λόγο στην τιμή. Συμφέρει να δοκιμάσει κανείς την ολοκληρωμένη λύση σε πραγματικές συνθήκες παραγωγής πριν προχωρήσει στη λήψη της σημαντικής απόφασης της αγοράς εξοπλισμού.
 

Προκλήσεις της μεθόδου dye-sublimation
 

1. Χρωματική ακρίβεια
 

Η χρωματική ακρίβεια αποτελεί κρίσιμο παράγοντα ποιότητας και δεν είναι πάντα εύκολο να επιτευχθεί. Ο πελάτης μπορεί να στείλει τις χρωματικές προδιαγραφές της δουλειάς του με αναφορές PANTONE® ή φυσικά δείγματα, αλλά ακόμα και αν το επιθυμητό χρώμα εμπίπτει στη γκάμα των κεφαλών και μελανιών της εκτυπωτικής μηχανής, η επίτευξή του μπορεί να είναι αποτέλεσμα δοκιμών, με επανειλημμένες αναλύσεις δειγμάτων με φασματοφωτόμετρο.

Στη συνέχεια πρέπει να εξασφαλιστεί πως τα χρώματα θα παραμείνουν σταθερά σε όλη τη διάρκεια της παραγωγής και σε μεγαλύτερες παραγωγές. Τα χρώματα μπορεί να επηρεαστούν από διάφορες μεταβολές στις περιβαλλοντικές συνθήκες, μεταξύ αυτών στην υγρασία και τη θερμοκρασία.

Εάν ένας εκτυπωτικός χώρος δεν διαθέτει ειδικό σύστημα κλιματικού ελέγχου, οι χρωματικές μεταβολές στην εκτύπωση μπορεί να οφείλονται σε κάτι τόσο απλό όσο μια αλλαγή στον καιρό.
 

2. Βούλωμα ακροφυσίων

Το βούλωμα των κεφαλών είναι από τα πιο συχνά προβλήματα ποιότητας. Η αποτυχία κάποιων ακροφυσίων να εκτοξεύσουν μελάνι μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα στην ποιότητα εκτύπωσης. Υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο – ανεπαρκής συντήρηση, χτύπημα των κεφαλών, επιμόλυνση ή πήξη των μελανιών, μηχανική ή ηλεκτρονική βλάβη είναι μεταξύ αυτών. Εάν το πρόβλημα δεν εντοπιστεί έγκαιρα μπορούν να αχρηστευτούν πολλά μέτρα υφάσματος, ενώ τα διαγνωστικά και η επισκευή μπορεί να κοστίσουν πολύ χρόνο από τη λειτουργία της μηχανής.


3. Ζάρωμα του χαρτιού

Ένα συχνό πρόβλημα είναι το ζάρωμα του χαρτιού που προκαλείται όταν το μελάνι δεν στεγνώνει εγκαίρως στο χαρτί με αποτέλεσμα να υγραίνεται υπερβολικά το χαρτί. Αυτό παρατηρείται έντονα σε λεπτά χαρτιά που προτιμούν οι επαγγελματίες. Η υπερβολική υγρασία στο χαρτί θερμομεταφοράς μπορεί να προκαλέσει προβλήματα ποιότητας κατά τη μεταφορά του θέματος στην καλάνδρα.


Προς εύρεση τεχνικών λύσεων


Αν και υπάρχουν ακόμα αρκετές προκλήσεις να ξεπεραστούν, οι κατασκευαστές εκτυπωτικών συστημάτων εργάζονται σκληρά για την επίλυση τέτοιων τεχνικών ζητημάτων και την απλοποίηση της δουλειάς του χειριστή. Ένα καλό παράδειγμα αποτελεί η σειρά εκτυπωτών HP STITCH S. Για πρώτη φορά, ένας dye-sublimation εκτυπωτής ενσωματώνει φασματοφωτόμετρο το οποίο, σε συνδυασμό με αντίστοιχα εργαλεία χρωματικής διαχείρισης του software, εξασφαλίζει χρωματική σταθερότητα και όμοιο χρωματικό αποτέλεσμα από εκτύπωση σε εκτύπωση, σε διαφορετικούς χρόνους παραγωγής και από εκτυπωτή σε εκτυπωτή HP, μειώνοντας τον αριθμό επαναληπτικών εκτυπώσεων για την επίτευξη του επιθυμητού χρώματος.

Μια ακόμα καινοτομία των συστημάτων HP STITCH S είναι η ενσωμάτωση συστήματος αναπλήρωσης χαμένων nozzles. Σε σύγκριση με άλλες διαθέσιμες τεχνολογίες πρόληψης βουλώματος κεφαλών, η σειρά HP STITCH S διαθέτει ένα μοναδικό σύστημα thermal inkjet κεφαλών με υψηλή native ανάλυση 1200dpi που επιτρέπει την αυτόματη αναπλήρωση χαμένων nozzles σε ποσοστό έως 30%, χωρίς απώλειες στην ποιότητα ή την ταχύτητα εκτύπωσης.

Καθώς η τεχνολογία Thermal InkJet είναι λιγότερο ευαίσθητη στην θερμότητα από την Piezo, η μονάδα στεγνώματος μπορεί να τοποθετηθεί στη ζώνη εκτύπωσης, με αποτέλεσμα καλύτερο έλεγχο του ζαρώματος του χαρτιού ακόμα και όταν χρησιμοποιούνται λεπτότερα χαρτιά.
 

Συμπέρασμα

Οι επαγγελματίες που επενδύουν στην τεχνολογία dye-sublimation αποκτούν μεγαλύτερες δυνατότητες ανταπόκρισης στις αυξανόμενες ανάγκες της σύγχρονης αγοράς για εξατομικευμένη, on-demand παραγωγή. Ο πολυεστέρας είναι παγκοσμίως το πιο αγαπημένο ύφασμα και η επικράτησή του δεν δείχνει να φθίνει. Η ψηφιακή εκτύπωση πολυεστερικών αθλητικών ειδών ειδικά προσφέρει εξαιρετικές επαγγελματικές ευκαιρίες σε εκτυπωτές απ’ όλο τον κόσμο.

Τα πλεονεκτήματα της θερμομεταφοράς σε σχέση με τις υπόλοιπες μεθόδους εκτύπωσης πολυεστέρα είναι η απλοποιημένη διαδικασία και τα ζωντανά, λαμπερά χρώματα που επιτυγχάνει. Ανοίγει επιπλέον το δρόμο σε επαγγελματίες εκτυπωτές από άλλους χώρους, όπως οι εκτυπώσεις μεγάλου μεγέθους, να εισδύσουν στην ολοένα αναπτυσσόμενη αγορά του υφάσματος.


Επισκεφθείτε το
VIRTUAL BOOTH της HP και ανακαλύψτε περισσότερα!


* Πηγή: WTiN, στοιχεία 2018

GRAPHCOM

GRAPHCOM ΛΥΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΕΠΕ
Αργοστολίου 11 & Λογοθετίδη,
173 42 Άγιος Δημήτριος Αττική
ΑΦΜ: 999998032 - ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ: 008507701000
Τηλ./Fax: 210.98 23 800
e-mail: info@graphcom.gr
www.graphcom.gr

GRAPHCOM.RS
Savska 19, ulaz II
Beograd - Serbia
Tel.: (+381) 11-3617977, 3621659
Fax: (+381) 11-2645602
E: office-rs@graphcom.rs

GRAPHCOM.AL
Rruga "Sadik Petrela", Nr. 2
Tirana - Albania
T/F: (+355) 44504690
E: office-al@graphcom.al

GRAPHCOM.BG
T/F: (+30) 210 9823800
E: office-bg@graphcom.bg

    info@graphcom.gr


Copyright © 2014 GRAPHCOM