Αρχείο θεμάτων:

H STIHL επενδύει στην THIEME

 

Mε οδηγό την τεχνολογία και το χρώμα πελατοκεντρική ψηφιακή
εκτυπωτική μηχανή για τη Stihl

 

Η THIEME GmbH & Co. KG, με ειδικότητα στην κατασκευή βιομηχανικών εκτυπωτών, ανέπτυξε ένα άκρως αυτοματοποιημένο εκτυπωτικό μηχάνημα το οποίο τυπώνει σχέδια τεσσάρων χρωμάτων πάνω στις λάμες των αλυσοπρίονων για την STIHL AG. Μία από τις κύριες δυσκολίες ήταν η εκτυπωτική διαδικασία να εφαρμόσει τέλεια  με την τρέχουσα παραγωγική διαδικασία.

Με έτος ίδρυσης το 1926, η οικογενειακή επιχείρηση STIHL είναι κυρίαρχη στην παγκόσμια αγορά σε όσο αφορά αλυσοπρίονα για την υλοτομία και την κηπουρική. Τα αλυσοπρίονα της αποτελούνται από ανταλλακτικά εργαλεία τα οποία είναι μια λάμα οδήγησης και η αλυσίδα κοπής που περιστρέφεται γύρω από την λάμα.  Η STIHL θέλοντας να δείξει την τεχνολογική της υπεροχή, αποφάσισε να τυπώσει πάνω στη λάμα ένα τετράχρωμο σχέδιο σε αντίθεση με το παλαιότερο μονόχρωμο λογότυπο της. Για να γίνει αυτό εφικτό, η THIEME ανέπτυξε ένα πολύ αποδοτικό σύστημα ψηφιακής εκτύπωσης για αυτή τη συγκεκριμένη εφαρμογή. Αρκετά μηχανήματα αυτής της σειράς ήδη χρησιμοποιούνται και έχουν αντικαταστήσει τα υπάρχοντα μηχανήματα που είχαν την δυνατότητα για εκτύπωση ενός μόνο χρώματος.

Ολόκληρη η διαδικασία εκτύπωσης συμπεριλαμβανομένης της τροφοδοσίας και αφαίρεσης των λαμών, είναι πλήρως αυτοματοποιημένη. Μόλις οι ήδη επιστρωμένες λάμες τοποθετηθούν και ευθυγραμμιστούν σωστά, τυπώνονται με τα τέσσερα χρώματα και στεγνώνουν με ακτινοβολία UV. Κάθε λάμα τότε δέχεται μία σήμανση από λεϊζερ. Ο εκτυπωτής έχει τη δυνατότητα να τυπώνει πολλαπλές λάμες ταυτόχρονα. Οι λάμες τυπώνονται με ένα ελαφρύ ξάκρισμα ώστε να έχουμε πλήρη κάλυψη. Το επιπλέον χρώμα απομακρύνεται. Η εκτυπωτική διαδικασία χρησιμοποιεί μία μέθοδο πολλαπλών περασμάτων megasoft με ελάχιστο overlap επικάλυψη μεταξύ κάθε περάσματος.

Με αυτόν τον τρόπο μπορούμε να αποτρέψουμε κάποιες ατέλειες που μπορεί να προκύψουν λόγω των ακροφύσιων σε πολλαπλές ψηφιακές εκτυπώσεις με αποτέλεσμα να έχουμε εκτυπώσεις υψηλής ποιότητας.

Βελτιστοποίηση στο τεχνολογικό κέντρο της THIEME

Το εκτυπωτικό μηχάνημα είναι εφοδιασμένο με κεφαλές Ricoh. Η STIHL ακολουθώντας μία εκτενή διαδικασία προμήθειας, επέλεξε εκτυπωτικά μελάνια κατάλληλα για την παραγωγή της. Διεξήχθησαν πολλές δοκιμές στο τεχνολογικό κέντρο της THIEME ώστε να βρεθεί ο ιδανικός συνδυασμός παραγωγικότητας και εκτυπωτικής ευκρίνειας. Τα αποτελέσματα της διαδικασίας είχαν πολύ σταθερές τιμές delta E, έτσι μπορούν να αναπαραχθούν με μεγάλη ακρίβεια. Την STIHL την ενδιέφερε πάρα πολύ αυτό καθώς ήθελε να εγγυηθεί ότι οι λάμες της θα είχαν μία σταθερή, υψηλής ποιότητας, εμφάνιση.

Παράλληλα με την ποιότητα εκτύπωσης, ένα άλλο κύριο μέρος εστίασης ήταν η αντοχή της επικάλυψης των λαμών, δεδομένου της χρήσης τους. Η εκτυπωτική διαδικασία αναπτύχθηκε μαζί με την THIEME με σκοπό να ικανοποιήσουν τις προδιαγραφές.

Αδιάκοπη ενσωμάτωση στην παραγωγική διαδικασία

Το νέο εκτυπωτικό μηχάνημα ενσωματώθηκε σε μία ήδη υπάρχουσα παραγωγική γραμμή όπου αντικατέστησε ένα παλαιότερο δυνατότητας εκτύπωσης ενός χρώματος. Εκτυπώνει ταυτόχρονα πολλαπλές λάμες με σκοπό να πιάσει τον απαιτούμενο χρόνο παραγωγής. Πλέον χρειάζονται μόνο μερικά δευτερόλεπτα ώστε να τυπωθούν και οι δύο πλευρές των λαμών και σε αυτό συμπεριλαμβάνεται και το στέγνωμα και η σήμανση με λεϊζερ. Το μηχάνημα είναι πλήρως σφραγισμένο. Φιλτραρισμένος αέρας εισέρχεται στο σύστημα από πάνω και εξέρχεται από κάτω. Αυτή η καθαρή προσέγγιση, μας εξασφαλίζει την αποφυγή ανεπιθύμητων αποτελεσμάτων λόγω προβλημάτων που μπορούν να προκληθούν από την σκόνη στο χώρο παραγωγής.

Η διαχείριση των υλικών είναι και αυτός πλήρης αυτοματοποιημένος. Ρομπότ διακίνησης και προγράμματα οδήγησης servo, τροφοδοτούν, αφαιρούν, μεταφέρουν και περιστρέφουν τις λάμες, διαφόρων μεγεθών (από 300mm έως 1300mm). Μεγάλης ακρίβειας γραμμικοί κινητήρες μετακινούν τα υποστρώματα σε όλον τον εκτυπωτικό άξονα. Η THIEME ανέπτυξε διάφορα σχέδια μηχανημάτων για την γραμμή προϊόντων της STIHL, Light and Strong. Δύο εκτυπωτικές μονάδες τοποθετήθηκαν σε σειρά με σκοπό την επικάλυψη των μικρότερων λαμών (Light bars 300 με 700mm μήκος) ενώ ένα σύστημα δύο επιπέδων κατασκευάστηκε για τις λάμες 1.30μ (Strong bars). Μόλις τυπωθεί η μία πλευρά, οι λάμες περνάνε από το δεύτερο επίπεδο και επιστρέφουν στον ίδιο σταθμό όπου τυπώνονται και από την άλλη πλευρά. Αυτή η προσέγγιση έκανε δυνατό το σχεδιασμό ενός μηχανήματος εξαιρετικά συμπαγούς με μικρό αποτύπωμα.

Αυτόματη μεταφορά δεδομένων

Το σύστημα ελέγχεται από PLC Siemens. Λειτουργεί με οθόνη αφής με τους χρήστες να έχουν διάφορα επίπεδα εξουσιοδότησης (χειριστές, τεχνικοί κ.λ.π).  Μόλις επιλεχθεί μία εργασία εκτύπωσης, το σύστημα ψηφιακής εκτύπωσης της THIEME ανακτά την εικόνα απευθείας από το server δεδομένων της STIHL. Με αυτόν τον τρόπο διάφορα σχέδια μπορούν γρήγορα και εύκολα να εφαρμοστούν σε συγκεκριμένες παρτίδες όπως ειδικές εκδόσεις για ειδικούς αντιπροσώπους. Οι χρόνοι ρύθμισης των μηχανημάτων είναι μηδαμινοί διότι ρυθμίσεις όπως το μέγεθος των λαμών δεν χρειάζεται να εισάγονται χειροκίνητα. Ωστόσο λόγω των διαφορετικών χειρισμών που χρειάζονται για αυτό το σύστημα σε σχέση με παλαιότερα, η THIEME προσφέρει εκτενή σεμινάρια.

Μόλις η εργασία εκτύπωσης επιλεχθεί και η εικόνα εισαχθεί, το σύστημα προκαθορίζεται αυτόματα από μόνο του. Για την ακρίβεια, μόλις αλλαχτεί το προϊόν, το μόνο που πρέπει να κάνουν οι χειριστές είναι η επανεκκίνηση της διαδικασίας. Αν χρειαστεί, μπορούν να ζητήσουν ένα δείγμα για οπτικό έλεγχο. Το σύστημα τότε βγάζει ένα σετ λαμών στον ιμάντα μεταφοράς έτοιμο για επιθεώρηση. Κατά τα άλλα, η εκτυπωτική διαδικασία είναι πλήρως λειτουργική χωρίς άλλες παρεμβάσεις. Η μηχανή επίσης καθαρίζει τις κεφαλές αυτόματα όπως άλλωστε χρειάζεται. Σταματάει, ξεπλένει και ξανά ξεκινάει στο τέλος της διαδικασίας καθαρισμού χωρίς καμία εντολή.

Ο εκτυπωτής είναι συνδεμένος σε ένα σύστημα ελέγχου μαζικής παραγωγής και παρέχει πληροφορίες όπως την κατάσταση συστήματος, σφάλματα, παραγωγικότητα κ.λ.π. Αυτές οι πληροφορίες επιτρέπουν την άμεση επέμβαση σε παρεκκλίσεις του συστήματος από τη φυσιολογική διαδικασία παραγωγής. Οι εκτυπωτικές μηχανές που χρησιμοποιεί η STIHL, έχουν πολύ υψηλό ποσοστό παραγωγικότητας χωρίς να εμφανιστεί απρόσμενη τεχνική δυσκολία ή να χρειάζεται συντήρηση. Η THIEME επίσης προσφέρει πακέτα συντήρησης μετά την πώληση τα οποία συμπεριλαμβάνουν εικοσιτετράωρο σέρβις με ανταπόκριση χρόνου έως τρεις ώρες.

Ειδικές παραγγελίες για τους καταναλωτές

Αυτοί οι ιδιαίτεροι ψηφιακοί εκτυπωτές αναπτύχθηκαν σε συνδυασμό μαζί με την STIHL, με την THIEME να προσφέρει εμπειρία δεκαετιών στην κατασκευή εκτυπωτικών μηχανημάτων για βιομηχανική χρήση. Οι συνεργάτες ενεπλάκησαν σε ένα κοινό σκοπό με αποτέλεσμα το σχεδιασμό ενός συστήματος άκρως αποδοτικού βάσει όλων των προδιαγραφών της STIHL. Αυτοί οι εξατομικευμένοι εκτυπωτές εισήχθησαν τέλεια στο ήδη υπάρχον παραγωγικό περιβάλλον.

Αυτές οι μηχανές που δουλεύουν ασταμάτητα ολομερής, τυπώνουν εκατομμύρια λάμες καθοδήγησης ετησίως. Επιπλέον το σύστημα δύο επιπέδων των μεγαλύτερων λαμών καθοδήγησης είναι υπό κατασκευή. Μόλις ολοκληρωθεί, όλη η παραγωγική ισχύς θα είναι έτοιμη να  μετατοπισθεί στην ψηφιακή εκτύπωση. Αυτό σημαίνει ότι όλο και περισσότερες λάμες καθοδήγησης της STIHL θα έχουν το τετράχρωμο σχέδιο που ξεχωρίζει τονίζοντας έτσι το ρόλο της ως πρωτοπόρος της βιομηχανίας. Τέλος, η εφαρμογή αυτή στην εταιρία STIHL, μας δείχνει πως η αυτοματοποιημένη διαδικασία εκτύπωσης μπορεί να ενταχθεί αδιάκοπα στη βιομηχανική παραγωγή.

GRAPHCOM

GRAPHCOM ΛΥΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΕΠΕ
Αργοστολίου 11 & Λογοθετίδη,
173 42 Άγιος Δημήτριος Αττική
ΑΦΜ: 999998032 - ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ: 008507701000
Τηλ./Fax: 210.98 23 800
e-mail: info@graphcom.gr
www.graphcom.gr

GRAPHCOM.RS
Savska 19, ulaz II
Beograd - Serbia
Tel.: (+381) 11-3617977, 3621659
Fax: (+381) 11-2645602
E: office-rs@graphcom.rs

GRAPHCOM.AL
Rruga "Sadik Petrela", Nr. 2
Tirana - Albania
T/F: (+355) 44504690
E: office-al@graphcom.al

GRAPHCOM.BG
T/F: (+30) 210 9823800
E: office-bg@graphcom.bg

    info@graphcom.gr


Copyright © 2014 GRAPHCOM