Αρχείο θεμάτων:

Τεχνολογία κεφαλών κοπής Drag και Tangential: ποιές οι διαφορές, πώς να επιλέξω;


Σύγκριση τεχνολογίας κεφαλών κοπής Drag και Tangential
 Τεχνολογία κοπής

Σήμερα, οι πληροφορίες σχετικά με την τεχνολογία κοπής στα κοπτικά plotters υπάρχουν παντού γύρω μας. Φτάνει σε εμάς μέσω επαγγελματικών περιοδικών, φυλλαδίων, μέσων κοινωνικής δικτύωσης ή απλά διαδίδεται από στόμα σε στόμα. Και ίσως να έχετε ακούσει για τις κεφαλές κοπής drag ή τις περιστροφικές κεφαλές (tangential). Αλλά παρά την υπερπληροφόρηση, τι ακριβώς είναι αυτές οι τεχνολογίες κοπής;

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία drag knife;

Η πιο κοινή τεχνολογία κοπής για τα plotters είναι η τεχνολογία drag knife. Για να εξηγήσουμε τι είναι και πώς λειτουργεί θα χρησιμοποιήσουμε ως παράδειγμα το άροτρο του τρακτέρ.

Ο πρώτος παράγοντας που έχουν κοινό είναι ότι και τα δύο εργαλεία, το μαχαίρι drag και το άροτρο, «σύρονται» επάνω στο υλικό. Για το άροτρο, αυτό θα είναι γη ή το χώμα, ενώ για το μαχαίρι θα είναι το βινύλιο ή το foil.

Ο δεύτερος παράγοντας που έχουν κοινό είναι ότι και τα δύο εργαλεία ελέγχονται από εξωτερικά στοιχεία. Για το άροτρο, το στοιχείο αυτό είναι το τρακτέρ, το οποίο κάνει μια κίνηση «τραβώντας» κυριολεκτικά το άροτρο για να προσανατολιστεί στη σωστή κατεύθυνση. Για το μαχαίρι drag, είναι ένας συνδυασμός της κίνησης της κεφαλής κοπής και της κίνησης του υλικού. Και οι δύο κινήσεις επιτρέπουν στο μαχαίρι να βλέπει προς τη σωστή κατεύθυνση επειδή το ίδιο το μαχαίρι μπορεί να περιστρέφεται ελεύθερα στη βάση του.Λαμβάνοντας αυτό υπόψιν, μπορεί κανείς να αναρωτηθεί: Πώς μπορώ να κόψω αιχμηρές γωνίες χρησιμοποιώντας ένα μαχαίρι drag;

Στην πραγματικότητα δεν μπορούμε να κάνουμε απόλυτες γωνίες με ένα drag μαχαίρι.

Το drag μαχαίρι πρέπει να κάνει ορισμένες κινήσεις σε κάθε γωνία χωρίς τη δυνατότητα να σηκωθεί από το υλικό για να κάνει μια αιχμηρή γωνία. Τουλάχιστον αυτή είναι η θεωρία πίσω από αυτό. Δεδομένου ότι όλες αυτές οι επιπλέον κινήσεις είναι πολύ μικρές, είναι σχεδόν αδύνατο να το διακρίνουμε με γυμνό μάτι. Με τον δικό του τρόπο, ένα μαχαίρι drag μπορεί να κάνει ένα τρικ, ανάλογα με το υλικό και το είδος της εργασίας που θέλουμε να κόψουμε.


Πώς αντιδρά το μαχαίρι drag στα υλικά;

Το μαχαίρι drag είναι σίγουρα το εργαλείο που χρησιμοποιείται για την κοπή σχεδίων για επιγραφές, φανάρια, γραφικά βιτρίνας κ.α. Ωστόσο, ανάλογα με το πάχος των υλικών, θα προκύψουν πιο ορατές παραμορφώσεις ή αποκλίσεις στις γωνίες. Μερικές φορές προκύπτουν ελαφρά στρογγυλεμένες γωνίες ή σηκώνεται το υλικό, ανάλογα με το πόσο μαλακό ή άκαμπτο είναι. Κάποιοι θα μπορούσαν να επισημάνουν ότι η πίεση που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στην τεχνολογία κοπής drag είναι περιορισμένη, πράγμα που ισχύει. Ωστόσο, υπάρχει κάποια λογική σε αυτό. Μεγαλύτερη πίεση χρησιμοποιείται σε παχύτερα και σκληρότερα μέσα. Αλλά η τεχνολογία drag knife δεν είναι ούτως ή άλλως κατάλληλη για την κοπή αυτού του είδους άκαμπτων υλικών.Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Ενώ η τεχνολογία μαχαιριού drag έχει τους περιορισμούς της, εξακολουθεί να είναι μια ισχυρή και ευρέως χρησιμοποιούμενη τεχνολογία. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο η σειρά SummaCut είναι μια από τις πιο δημοφιλείς σειρές κοπτικών βινυλίου που κατασκευάστηκαν ποτέ. Διαθέτει γρήγορη κεφαλή κοπής, μοναδική ακρίβεια προώθησης του υλικού και σύστημα οπτικής ανάγνωσης σημαδιών για περιγραμμική κοπή σε πολύ προσιτή τιμή. Ανακαλύψτε πώς μπορείτε να εξασφαλίσετε αξιόπιστη και εύκολη κοπή βινυλίου με χαμηλό κόστος με τη σειρά SummaCut.

Πώς λειτουργεί η τεχνολογία περιστροφικής κεφαλής (tangential knife);

Ανταποκρινόμενη στους περιορισμούς της τεχνολογίας drag knife και συγκεκριμένες ανάγκες των χρηστών, η Summa ανέπτυξε την tangential τεχνολογία περιστροφικής κεφαλής. Αντί για ένα ελεύθερα περιστρεφόμενο μαχαίρι, το tangential μαχαίρι ελέγχεται από έναν κινητήρα. Αυτός ο εξωτερικός κινητήρας τοποθετεί κυριολεκτικά το μαχαίρι στη σωστή γωνία. Ενώ το μαχαίρι drag παραμένει σε επαφή με το υλικό καθ’ όλη τη διάρκεια της κοπής, η τεχνολογία περιστροφικής κεφαλής σηκώνει το μαχαίρι από το υλικό, το περιστρέφει και το χαμηλώνει ξανά στο υλικό.

Πώς ανταποκρίνεται το tangential μαχαίρι στα υλικά;

Η χρήση της τεχνολογίας περιστροφικής κεφαλής έχει σαν αποτέλεσμα τέλεια σχηματισμένες γωνίες κοπής σε λεπτά υλικά, αλλά και σε χοντρά, άκαμπτα υλικά. Κι αυτό διότι δεν υπάρχουν δυνάμεις έλξης που θα επηρεάσουν την πορεία του μαχαιριού. Η τεχνολογία περιστροφικής κεφαλής επιτρέπει πολύ υψηλότερες πιέσεις κοπής και τη χρήση μακρύτερων μαχαιριών σε σύγκριση με την τεχνολογία drag knife. Ως αποτέλεσμα, ο χρήστης μπορεί να κόβει παχύτερα και σκληρότερα υλικά με την ίδια λεπτομέρεια και ποιότητα που κόβει τα λεπτά υλικά. Αυτή η τεχνολογία χρησιμοποιείται γενικά σε flatbed συστήματα που χρησιμοποιούνται για την κοπή υλικών μεγάλου πάχους. Για να επιτύχετε υψηλής ποιότητας κοπή για εφαρμογές όπως γραφικά δαπέδου, γραφικά οχημάτων, υφάσματα, αμμοβολές, πινακίδες οδικής ασφάλειας και πολλά άλλα, συνιστούμε ιδιαίτερα να χρησιμοποιήσετε ένα μηχάνημα κοπής με τεχνολογία tangential knife.


Η Summa και η τεχνολογία περιστροφικής κεφαλής

Υπάρχει ένας κατασκευαστής που μπορεί να σχεδιάζει κεφαλές κοπής με την αξιοθαύμαστη τεχνολογία κοπής True Tangential: η Summa με τη σειρά συστημάτων S Class 2 T (Tangential)! Επιπλέον, αυτές οι τεχνολογικά εξελιγμένες περιστροφικές κεφαλές είναι μικρές και αρκετά ελαφρές ώστε να μπορούν να προσαρμοστούν σε κοπτικά ρολού. Τα κοπτικά βινυλίου S Class 2 σας προσφέρουν υψηλή τεχνολογία περιστροφικής κεφαλής και απαράμιλλη ακρίβεια κοπής, όπως κανένα άλλο κοπτικό στην κατηγορία τους.

Το μόνο άλλο κοπτικό σύστημα που θα βρείτε με την τεχνολογία αιχμής tangential είναι τα συστήματα επιτραπέζιας κοπής. Με ένα flatbed μοντέλο δεν υπάρχει περιορισμός στο μέγεθος ή το βάρος της κεφαλής. Εάν ενδιαφέρεστε για ένα ευέλικτο flatbed σύστημα, η Summa προσφέρει τη σειρά Summa F σε διάφορες διαστάσεις τραπεζιού.

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα;

Ένα από τα πολλά πλεονεκτήματα που προσφέρει η τεχνολογία κοπής Summa είναι ο ακριβής έλεγχος του βάθους. Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν ότι η τεχνολογία περιστροφικής κεφαλής είναι χρήσιμη μόνο για την επεξεργασία υλικών μεγάλου πάχους. Ωστόσο, ο τρόπος με τον οποίο η Summa ενσωμάτωσε αυτήν την τεχνολογία στα plotters κοπής της επιτρέπει στον χειριστή να ρυθμίσει το βάθος κοπής με ακρίβεια ίση με το πάχος μιας ανθρώπινης τρίχας.

Ένα άλλο πλεονέκτημα αυτής της τεχνολογίας είναι η ευκολία στην στο ξεκόλλημα του κομμένου βινυλίου. Καθώς κάθε γωνία είναι τέλεια σχηματισμένη και κομμένη με ένα χαρακτηριστικό overcut, το ξεκόλλημα του περισσευούμενου υλικού γίνεται εύκολα και απλά. Ακόμη και η κοπή λεπτών σχεδίων σε χοντρά, λαμιναρισμένα υλικά γίνεται παιχνίδι.

Τέλος, να επισημάνουμε ότι η διάτρηση περφορέ των υλικών με τη λειτουργία FlexCut της Summa είναι τόσο αξιόπιστη σε ένα μηχάνημα τεχνολογίας tangential που μπορείτε να τη χρησιμοποιείτε στις εργασίες σας. Με αυτόν τον τρόπο, οι περιορισμοί ελαχιστοποιούνται και οι δυνατότητες πολλαπλασιάζονται. Λαμβάνοντας υπόψη όλα αυτά τα οφέλη, είναι σίγουρο πως αν εμπιστευθείτε ένα κοπτικό τεχνολογίας κεφαλής tangential, είναι σίγουρο πως δεν θα μετανιώσετε ποτέ για την επιλογή σας.

(μεταφρ. από https://www.summa.com/en/blog/drag-versus-tangential-knife-technology/)

GRAPHCOM

GRAPHCOM ΛΥΣΕΙΣ ΨΗΦΙΑΚΩΝ ΕΚΤΥΠΩΣΕΩΝ ΕΠΕ
Αργοστολίου 11 & Λογοθετίδη,
173 42 Άγιος Δημήτριος Αττική
ΑΦΜ: 999998032 - ΑΡ.Γ.Ε.ΜΗ: 008507701000
Τηλ./Fax: 210.98 23 800
e-mail: info@graphcom.gr
www.graphcom.gr

GRAPHCOM.RS
Savska 19, ulaz II
Beograd - Serbia
Tel.: (+381) 11-3617977, 3621659
Fax: (+381) 11-2645602
E: office-rs@graphcom.rs

GRAPHCOM.AL
Rruga "Sadik Petrela", Nr. 2
Tirana - Albania
T/F: (+355) 44504690
E: office-al@graphcom.al

GRAPHCOM.BG
T/F: (+30) 210 9823800
E: office-bg@graphcom.bg

    info@graphcom.gr


Copyright © 2014 GRAPHCOM